...SeLaMaT DaTaNg Ke BlOg MisS IeZa... bLoG iNi HaNyaLaH nUKiLaN bIaSa... MaNa Yg BaIk HaRaP dIjAdIkAn TauLaDan & Yg BuRuK dIjaDiKaN SeMpAdAn...

Followers

Thursday, March 25, 2010

~ Aku & scoliosis ~

Korang tgk aku cmner?? msti ingat aku ni sihat walafiat kan?? x.. sebenarnya aku de penyakit.. Selalu sngat saki2 pinggang.. Bl angkat brg berat2 msti bdn aku sakit.. Pastu g wat X-Ray, rupanya Dr ckp aku de scoliosis.. Hmm.. aku x tau pe tu scoliosis mase Dr 2 bgtau, ingatkan sakit biaser jer, upanaya pnyakit serius.. Tulang belakang awk bengkok, kata Dr 2... Fuh, terkejut aku.. Pastu slalu la aku g HUKM.. Tp skrg dah stop sb aku mls nak g.. Huhu..Wat pnt jer, tp cmni gak tlg aku, mkin bengkok derla..

Xperla, aku trgkan pe die scoliosis 2 k..

Scoliosis

Apa-itu-scoliosis

1.PENGERTIAN
Scoliosis adalah kelainan bentuk pada tulang belakang yang ditandai dengan melengkungnya tulang belakang ke arah samping (lateral curvature of the spine).
Scoliosis adalah kelainan bentuk tulang belakang yang ditandai melengkungnya tulang belakang ke arah samping (lateral curvature of the spine). Kata scoliosis berasal dari bahasa Yunani scolios yang artinya bengkok atau berputar. Kelainan tulang punggung ini tampak jika dilihat dari belakang.

Jika dilihat dari samping tulang belakang yang normal berbentuk huruf S yang memanjang (elongated S). Bagian depan atas sedikit melengkung ke arah luar dan bagian belakang bawah sedikit melengkung ke arah dalam. Jika dilihat dari belakang, tulang punggung yang normal berbentuk garis lurus dari leher sampai ke tulang ekor. Sedangkan pada penderita scoliosis, akan tampak adanya satu atau lebih lengkungan ke samping yang tidak wajar pada punggung.

Seorang anak didiagnosa scoliosis jika ditemukan dua macam kelainan pada tulang belakangnya, yaitu:
• Lateral curvature: terjadi jika tulang belakang bengkok. Ini bisa dilihat dari belakang ketika penderita pada posisi berdiri dengan tubuh dibungkukkan 90 derajat ke depan. Jika tulang tampak seperti huruf S, bentuknya menyimpang, punggung tidak sama tinggi atau ada tonjolan, berarti scoliosis.

• Rotation: terjadi jika ada sendi tulang belakang yang terputar. Kadarnya hanya sedikit, namun selalu ada pada setiap gejala scoliosis. Aspek ini menyebabkan tulang belakang berbentuk berliku. Penyimpangan kurang dari 10 derajat dianggap masih normal.

Siapakah yang menghidap skoliosis?

Kanak-kanak
'
Infantile scoliosis' - Berlaku pada kanak-kanak berumur di bawah 3 tahun. Mungkin disebabkan oleh:

  • Kecacatan sejak lahir
  • Penyakit saraf dan otot (distropi otot atau cerebral palsy)
  • Kecederaan
  • Jangkitan
  • Ketumbuhan

'Juvenile scoliosis' - Berlaku pada kanak-kanak berumur 3 - 10 tahun. Ia jarang berlaku.

Remaja
'Adolescent idopathic scoliosis' - skoliosis yang tidak di ketahui puncanya. Ia terjadi selepas seseorang itu berumur lebih daripada 10 tahun dan kerap di temui.

Dewasa
Skoliosis dewasa berpunca daripada penyakit yang dihadapi semasa kanak-kanak tetapi gagal di kesan atau di rawat pada peringkat awal. Selalunya ia bermula dengan keabnormalan yang sederhana dan akan menjadi lebih teruk kerana tidak dirawat. Boleh juga berlaku akibat dari proses penuaan.

Faktor keturunan
Jika ada ahli keluarga mendapat skoliosis kemungkinan ahli keluarga yang lain menghidapi skoliosis agak tinggi iaitu hampir 20%. Jika ada ahli keluarga yang mengalami masalah pembengkokan tulang belakang yang tidak normal, sila berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Punca-punca skoliosis

Kebanyakannya tidak di ketahui. Kebanyakan kes-kes berlaku sejak lahir akibat kecacatan tulang belakang kongenital. Ia tidak berpunca dari:

  • Duduk membongkok
  • Duduk dalam keadaan janggal
  • Tidur di atas tilam lama atau nipis

Skoliosis selalunya lebih menonjol atau menjadi lebih teruk semasa fasa pertumbuhan mendadak di alam remaja.

Gejala-gejala

Selalunya tidak sakit pada usia remaja dan belia. Kesakitan selalunya berlaku ketika alam dewasa jika tidak di rawat. Aduan utama pesakit adalah kecacatan bentuk badan. Tanda - tanda lain termasuk:

  • Penstrukturan otot belakang yang tidak sama rata
  • Penonjolan tulang bahu
  • Aras pinggul dan bahu yang tidak sama antara kanan dan kiri
  • Kedudukan atau saiz payudara yang tidak sama
  • Panjang jarak tangan di sisi badan kiri dan kanan tidak sama
  • Baju yang dipakai kelihatan senget

Jika dibiarkan tanpa rawatan, Skoliosis dewasa yang teruk akan menyebabkan:

  • Sakit belakang yang berpanjangan
  • Kecacatan bentuk badan
  • Kesukaran bernafas

Rawatan

Bagi kes skoliosis ringan, pemerhatian berkala akan dibuat oleh doktor sehingga tahap kematangan tulang hampir sempurna.

  • Doktor akan memeriksa perkembangannya untuk memastikan pembengkokan tulang belakang tidak menjadi teruk
  • Pesakit akan diminta untuk rawatan ulangan setiap 3 ke 6 bulan

Peralatan khas untuk menyokong tulang belakang ("Bracing")

  • Matlamat utama adalah untuk menghalang tulang belakang menjadi lebih bengkok
  • Doktor akan mencadangkan untuk memakai peralatan khas (braces) yang sesuai

Pembedahan

  • Akan dicadangkan kepada pesakit yang mengalami skoliosis yang teruk
  • Pembedahan memerlukan penanaman tulang yang diambil daripada tulang pinggul dan rusuk
  • Skru, wayar dan besi khas akan digunakan untuk meluruskan kembali tulang belakang tersebut
  • Selepas pembedahan pesakit boleh berjalan tanpa memakai "braces" badan hari ke-2 atau ke-3
  • Pesakit akan dibenarkan pulang dalam masa seminggu, seterusnya boleh melakukan aktiviti-aktiviti harian seperti biasa
  • Bersukan dibenarkan selepas 6 ke 9 bulan selepas pembedahan

Petua-petua untuk ibu bapa mengesan skoliosis di peringkat awal:

Skoliosis yang tidak di ketahui puncanya ("idiopathic scoliosis") selalunya gagal dikesan pada kanak-kanak kerana ia tidak sakit pada peringkat awal. Ibu bapa seharusnya berwaspada dan lebih mengambil berat ketika usia anak menjangkau 8 tahun ke atas. Tanda - tanda yang dapat dilihat pada anak anda:

  • Bahu kelihatan tidak sama tinggi
  • Salah satu bahagian bahu kelihatan lebih menonjol
  • Pinggang kelihatan senget sebelah
  • Pinggul kelihatan tinggi sebelah
  • Struktur badan membengkok ke arah sebelah sahaja

Jika terdapat salah satu tanda di atas, sila berjumpa doktor dengan segera.

Sekarang utk aku kurangkan sakit, aku pakai korset khas untuk support tulang aku.. Kalo x pakai, sakitnyer bkn main.. ni salah satu contoh pic kat bwh ni utk support tulang tp aku x pakai yg cmni. aku pkai yg lain..

K la, aku harap korang doakan aku sihat yer.. ;)

~ Akhirnya ~


Alhamdulillah.....

Akhirnya ape yg aku pning2 fikir dah pon berjaya aku selesaikan.. Pagi td, pengetua call n dengan lancarnya aku ckp yg aku stuju utk mengajar kat Skolah 2.. xperla, aku mls nak pening2kan kepala.. Mak aku pon de ckp mlm td, pergi je la.. amik pengalaman.. Abah aku pon x kisah dah.. Aku pon mls nak fikir pnjg n terima jerla jd cikgu sementara 2.. Xperla, pengalaman kan.. Aku pon kenelah fikir positif dari sekarang.. smpai bl aku nak dok bawah ketiak mak abah aku kan..

Pasal nenek 2 insyaAllah xde ape2.. nenek aku sihat cuma nyanyok jerla.. Lepasni mak abah kenelah masak n sediakan mkanan siap2 kat dapur untuk nenek bl die org g kerja.. Kalo x, nnti nenek lapar plak.. Nenek aku dahla suka n kuat mkn.. Kalo aku ader x yahlah mak aku susah2 nak msk2 n wat air pagi2.. Tp ni bl aku xde nnti terpaksalah mak aku berpenat skit.. Mudah2an semuanya terkawal n berjalan dgn lancar..

Aku plak pasni kenelah berdikari.. mncari duit sndiri n jgn boros2 .. xleh nak boros2 dah sekarang sb nak kumpul duit byr kereta. haha.. pastu nak kumpul duit nak gnti duit mak aku belikan kete 2.. xkan la nak suh mak aku plak bayokan kan?? huhu... n mudah2an aku dpt la jd cikgu yg baik dalam mendidik anak murid aku nnti.. n yg pling pnting skali mudah2an aku dpt la KPLI.. sb aku minat sgt nak jg cikgu tetap wlaupon pekerjaan cikgu 2 glamour kan. Tp xperla, aku suka jd cikgu..

Aku sk sb pe tau?? bnyak cuti, pastu aku dpt bg ilmu kat org n yg pnting gak sb aku ni kan berpenyakit.. scoliosis. Tulang belakang aku bengkok.. aku x leh wat kerja2 berat.. pd aku, kalo aku jd cikgu, aku x la kerja berat2 sgt sb kerja ikut masa kan.. Sakit pinggang n belakang aku plak mkn serius.. ntahla.. sedih plak.. tp xperla, ujian dr yg maha esa.. aku kenelah terima dgn ikhlas... Mudah2an aku stabil n x sakit2 bl jauh dr parents aku.. Aku x nak sakit mcm slalu.. Dulu mase aku kat UiTM, aku sakit aku de kwn2.. Tp ni bl aku jauh, aku xde sapa2.. semua org baru nnti yg de d sekeliling aku..

Ya Allah, bantulah hambamu ini dalam menghadapi liku2 hidup di dunia ini.. Amin..

~ JiwAnG TiMe ~





Bf aku suka sgt bg kata2 jiwang n madah2 cinta.. Tp xper, aku suka sgt2 tau.. Huhu. Kat sini aku nak senaraikan kata2 jiwang die.. Huhu..

" Nite sayang.. Bulan bertemu matahari, matahari bertemu bulan, aku tetap merindui dirimu cintaku.."

"Jika aku adalah tubuh badan, engkau adalah jantung yang menggerakkanku dan menghidupkanku, tanpamu aku seperti mayat yang sangat hina, sesungguhnya kamulah insan yang diciptakan untuk membimbingku utk menjadi seseorang yang digelar insan.. Aku x mampu meneruskan setiap saat hidupku tanpa dirimu yang sentiasa bersamakusayang.. hanya engkau satu2nya wanita yang aku akan jadikan temansehidup sematiku dalam kehidupan yang singkat ini..."

Yang selebihnya aku smbung sok la.. pnt ler nak type mlm2 buta nih.. sok aku smbung k.. tata ;p





~ Pening Time ~

Ish.. aku pening hari ni.. Aku dpt bnyak offer kerja harini.. Tp offer yg pling aku minat aderla sbg guru gnti.. Aku dpt offer kat Sekolah Menengah Agama Nurul Iman kat Bukit Cherakah Meru, Klang.. Cmner ea?? Nak g ke x.. Aku serba salah nih.. Hmm.. Mcm2 aku fikirkan.. Nnti jauh dr mak abah.. pastu nenek xde sapa nak jaga.. Dah 2 plak aku ni sorg2 kat sana.. Huhu.. Mak kata g ler, amik pngalaman.. Abah plak kata x yah, suh duk umah dulu rilex2.. pas konvo bru la kerja.. Huhu... nthla.. mana satu gaknyer... Hmm... Pening aku sekarang.. Dah 2 nnti aku kene ngajar subjek yg aku paling x suka.. Geografi.. haha.. Masak la aku nmpaknyer.. Kui.. Kui.. Pe pon aku harap aku dpt wat kptsan yg baik sb sok aku dah kene bg kata ptus kat Pengetua 2.. Hmm.. Ok la.. chau cin Cau.....

Monday, March 22, 2010

~ Hmm ~


Errrrgggghhhhhh!! Amat bosan hari ni.. x tau knp.. Dahla hati ngh panas nih.. kenapa panas 2 x yah ar bgtau.. kang kate aku ni suka bkk cita plak.. hehe.. xperla, abaikan jer la k.. Hmm, aku nak keje, tp mcm lom nak lg.. cmne ni?? hehe.. bnyak dah twrn tp sume d tolak.. Bkn pe, xde sapa nak jaga nenek aku kat umah ni.. die 2 dahla nyanyok n dah tua.. kalo aku xde, saperla nak jg die.. Mak Abah aku plak dua2 keje n dua2 balik lewat ptg.. so, cmner?? nak cari org jaga nenek aku plak, xde sapa yg sggup.. yerla, nenek aku ni bnyak songeh skit.. degil plak 2.. org yg tahan sabar jer leh jaga.. maklong aku yg jaga nenek aku dulu pon leh kena tekanan darah tggi tau.. aku plak bl jg nenek aku nih, turun berat bdn aku.. ahahha... tp aku ikhlas jaga die.. aku syg nenek aku ni.. bkn x syg.. sb syg la aku jg die.. jz, kene bnyak bersabarlah... Myb ni ujian dr Yang maha Esa kan.. Ada hikmah d sebalik semua ini...

Cita sal keja lg, mmg kdg2 aku suka duk umah nih, x yah keje, nak bgn lmbt pon blh, tp kdg2 bosan gak dok umah.. tgk org lain leh pgg duit sndiri, aku jeles ar.. mane leh x jeles kan.. nak gak keje n pgg duit sndiri.. pastu nak kumpul duit nak kawin.. ahaha.. tp yg pnting, aku nak duit utk sara diri aku sndiri... x mo la pkai duit mak abah lg.. nak gak bls jasa die org kan.. tp bl la aku dpt nak g keje kan.. Hmm... Xperla, myb lps konvo nti derla rezki aku bekerja.. InsyaAllah.. Amin.. Doakan la aku d permudahkan segala urusan yer... ;)

Sunday, March 21, 2010

~ Konvo Time~


Salam.. Lama dah x update Blog smpai de org marah aku x update blog.. huhu.. K la, dlm beberapa ari lepas, aku dpt email dr pngurusan APB yg antar jdual konvo.. Alhamdulillah aku akn konvo dlm mase terdakat nih.. InsyaAllah dlm bln 5.. 25 hb 5 2010 sesi ke8 n sesi pagi... x sabar sgt rasanya nak jmp kwn2 n lecturer...

Alhamdulillah aku dpt habiskan study on time n dpt result yg baik.. Hehe.. Ni hadiah aku untuk parents aku yg paling aku sayang n hadiah wat family aku gak..

nanti 16.5 plak amik jubah n rehearsal.. x sabarnyer!! bestnyer!! dpt jmp geng2 sengal aku.. huhu... pastu dpt lak jln2 kat shah alam bersama teman baruku.. (Myvi baru aku).. ahahha.. blagak plak ea?? bkn blagak, tp sajer jer nak bgtau.. ahahha.. poyo x?? kui kui..

k la, doakan segalanya berjalan ngn lancar yer.. tata.. nnti story lg k..

Thursday, March 18, 2010

~ Akue berdasarkan tarikh Lahirku~




Kamu beranggapan kehidupan adalah pemberian Tuhan yang indah dan kamu gemar untuk menikmati tiap apa yang kamu lakukan dalam hidup. Sikap peramah dan baik hati membuatkan kamu disenangi ramai namun kadangkala sikap kamu yang agak emosi membuatkan mereka kurang menyenangi sikap kami itu dan seolah menjauhkan diri. Bukan mereka tak sudi lagi berkawan dengan kamu tapi sikap kamu yang 'angin satu badan' itu kadangkala membuatkan mereka rimas. Dalam perhubungan cinta pula, kamu dikatakan seorang yang sangat jujur dan setia dalam percintaan. Tapi awas, kamu tidak dapat langsung menerima sebarang bentuk penipuan! Sekali kamu tertipu, kamu lebih rela kehilangan cinta itu buat selama lamanya walaupun sayang itu masih ada dalam hati. Ini kerana kamu teramat mementingkan kejujuran dalam perhubungan. Bagi kamu, jika sekali kamu ditipu tak mustahil ia akan berlaku lagi dimasa depan! Itulah prinsip yang kamu pegang kuat termasuk juga dalam hubungan persahabatan. Usah cuba menikam kamu dari belakang, buruk padahnya nanti! Dari segi emosi, kamu mampu mengawal emosi diri kamu bila berada di samping si dia namun kadangkala keputusan yang kamu ambil menimbulkan kesan negatif pada si dia.

P/s :: Pd aku la... ape yg ada kat sini kbnyakannyer betol mmg pd diri aku..

Wednesday, March 17, 2010

~ Ular~

Alhamdulillah, nasib aku arini.. wlaopun duk masak kat dapur lama2, aku masih selamat dari patukan ular tedung yg telah bermaharaja lela kat bawah dapur gas.. Uhuhu... kalo x nth ade lg or x aku.. nasib baik mak aku prasan... uhuhu.. Yang aku plak elok2 jer dok dapur 2 lama2.. x de plak nak prasan de ular kat ctu.. huhu..

Dah 2 tb2 mak aku jerit ckp de ular kat dapur gas 2.. aku pe lg, gelak la sb mak aku jerit... ingatkan main2 upenyer btol.. dahla abah aku x de kat umah.. then, aku pon call ar abah aku, pastu adeke kwn abah aku call bomba,, mau x haru biru jd nyer.. yg ular ni pon satu, yg g masuk umah aku 2 kenapa.. g la jln2 tmpat lain.. kan da kene pukul smpai mati.. Kesian.. hehe.. Tp alhamdulillah semuanya slamat... Kalo x mau nyer ade yg msuk ICU sb KING COBRA ni.. Ish...

~ i misS u Soo MuCh~

I miss SI DIA soo much.. Kenapalah aku rasa rindu sgt2 ngn dia arini.. Hmm... Dugaan kan bl berjauhan ni.. hehe.. xperla, kami masing2 kan ada haluan masing2, kerja, belajar, n mcm2 la.. Kene la sabar kan?? hehe.. Harap2 aku dpt la kerja dekat ngn tmpat dier study... mudah2 an.. Amin..

Quoting Ujang's magazine, "Cinta itu Suci..Senyum tak semestinya Suka..Masam muka belum tentu Benci..Bergaduh mungkin Berseloroh..Berpaling tapi Berdamping..Menjeling jalan Seiring..Rahsia hati hingga ke Mati..Naluri terisi Cinta yang Suci"


~Mencintai Tidak Bererti Memiliki~


Janganlah kau angkuh melaungkan..
Si dia kepunyaan mu..
Atau kau kepunyaan si dia..
Kerana hakikatnya..
Kita tidak pernah memiliki sesiapa..
Walau sekeping hati seorang insan..
Tidakkah kau sedar..
Hukum alam menyatakan..
Mencintai tidak semestinya memiliki?
Manusia pandai berpura..
Berlakon di pentas dunia..
Dan bertopeng menutup rahsia..
Tetapi hati..
Tidak pernah berdusta pada empunya..
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya..
Tidakkah kau sedar..
Mungkin si dia melafazkan..
Ungkapan cinta pada mu..
Tetapi hati dan perasaannya..
Tidak pernah berniat begitu..
Dia hanya berselindung..
Di sebalik sejuta alasan..
Dan kau..
Begitu jujur dan setia mencintainya..
Sehingga terlupa..
Hukum alam menyatakan..
Mencintai tidak bermakna memiliki..
Sesungguhnya..
“Aku tidak pernah memiliki diri mu..”
“Dan kau jua tidak memiliki diri ku..”
Mengertilah..
Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa..
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita..
Kecuali Dia..
Dia mengasihi hamba-Nya..
Dia memiliki hamba-Nya..
Dan ke pangkuan Dia kita akan di kembali…


yuyun-ieza-mas

Sunday, March 14, 2010

~ LoVe Pd Akue Ler~




"Find a guy who calls you beautiful instead of hot, who calls you back when you hang up on him, who will lie under the stars and listen to your heartbeat, or will stay awake just to watch you sleep... wait for the boy who kisses your forehead, who wants to show you off to the world when you are in sweats, who holds your hand in front of his friends, who thinks you' re just as pretty without makeup on. One who is constantly reminding you of how much he cares and how lucky he is to have YOU... The one who turns to his friends and says, thats her..."

YuyuN @ Ieza @ Mas

Saturday, March 13, 2010

~FuHh~


Fuh!!! Arini 13.3.2010.. MtesT KPLI.. Gempak pnyer soalan.. Ahahhaa.. Aku jwb mana yg manpu.. Xtau nak komen cmner sb pd aku susah, x tau la pd org lain kan.. Hehe.. Pepon aku nak sgt2 jd ckgu ni, sb mmg aku minat kerja ni.. Tp tula, bkn sng nak jd cikgu.. Ada rezki aku aderla.. InsyaAllah.. Doakanlah aku ni yer.. Amin..

Pas balik dr MtesT aku mrayap bersama knderaan baru ku.. hehe.. G mrayap umah "BF" aku.. Tp jgn fikir bkn2 k, aku g jmp adik n ibu dier.. Hehe.. Smpat gak la borak2 n mkn2.. heheh.. Sronok sgt bl happy camtu.. Mudah2an semua ni akn kekal smpai ke hubungan yg lebih serius antara aku dan Wan.. Mntak2 keluarga dier btl2 akn jd keluarga mertua aku nanti.. hehe.. Gedik plak.. Hahahha...

Lepas mkn aku balik umah.. Uwa.... Umah berselerak.. Nenek la nih yg "mengemas" umah aku ni smpai jd cmni.. Fuhh... Sabar jela aku.. Terpaksa kemas umah dlm kepenatan.. Hehe..

~Hmm~




Kenapalah bnda2 yg lepas kmbali menerjah dlm ingatan aku?? Bau aku try nak buang, bnda 2 dtg lagi.. Bkn stakat sikit, tp mkin teruk serta betol2 menguji tahap kesabaran aku ni.. Hmm.. adeje..eee.... kalo ikutkan hati aku, lama dah aku wat kptsn tggalkan die, tp syg pnyer pasal, aku lupakan gak n maafkan gak kesalahan 2.. Bnda lama kan.. Wat2 jerla xtau, tp dlm ati ni Tuhan jer yg tau.. Sabar yer MAS@YUYUN@IEZA.. Hehe.. dahla sok 13hb aku nak g MtesT.. ish, dugaan...

Wednesday, March 10, 2010

~ MoOd :: Xfaham~

Hmmm.... knp, knp, dan kenapa.. Pening.. Aku x suka cmni.. Aku x faham ngn org zaman sekarang.. Suka2 ati jer nak berpeluk ke, berpegang tgn ke, berlaga pipi ker ngn sesiapa sahaja.. Aku x faham, dgn org cmtu.. Walaupon diri 2 dah ada BF, GF, tp still gak mcm 2 ngn sesape jer.. Mybe terlalu open kot.. Hmm, atau aku gknyer yg terlalu kolot.. Ntahla..

Or mybe dunia glamour mmg camni kan?? Hmm. patutla parents aku x suka ngn dunia2 cmni..

Monday, March 8, 2010

~Akue & Dia.. ~

Wan & Mas.... @ Izwan & Ieza..


Salam sejahtera kepada semua..

Hari ni aku g intervw kar IPPJ Johor Bahru.. Aku pergi ngn pakcik n makcik aku.. Mak abah x dpt hntar sb masing2 kerja.. Lg pon harini kat skolah emak ade rewang Maulidurrasul, abah plak arini ari first kat sekolah baru kat Segamat Johor sempena kenaikan pngkat die sebagai Guru Besar.. hehe..

Mase intervw td mmg takut sangat2, tp bl dah masuk dlm 2, ok la, so far aku leh la jwb wlopon aku mrapu bnyak.. Huhuu.. Adatler, bl suh aku bercakap mmg x ckup setengah jam.. hehe.. K la, di sebalik kejayaan aku sekarang, selain parents aku n family aku, ada insan yg sentiasa berdiri d samping aku dalam memberikan kata2 dan semangat.. Insan tu telah banyak mndorong aku n mcm2 dugaan yg pernah aku lalui bersama dia..

Kalau aku nak cerita tntang dier, mmg x ckup la page ni , sb terlalu bnyak kngan dan pengorbanan yg die tlh wat untuk aku.. x kira lah time aku sng atau susah dia sntiasa ada di samping aku.. Org 2 adela kekasih hatiku.. :: Mohd Izwan Abd. Halim.. ;)


Kalau korang nak tau, aku dah lama dah bersama dengan die n hopefully aku akn sntiasa bersamanya hingga ke akhir hayat aku.. Kami pon bkn main2 dlm perhubungan kami.. kami dah merancang masa depan untuk bersama dengan satu ikatan yang sah sebagai suami & isteri.. hehe..InsyaAllah.. Mudah2an, jodoh aku d jadikan bersama dengan dia.. Ermm.. mesti korang tertanya2 kan cmner aku knl ngn die?? Hehe.. aku kenal ngn die sejak skolah lg, tp korang jgn silap k, aku x bercinta pon time skolah dulu.. baik tau.. g skolah blajar.. tp pas abis STPM, aku start la bercinan cintun ngn dier.. xperla, skolah dah bis kan.. hehe.. lgpon time ni aku dah masuk U.. PAs abis STPM aku trus msuk UiTM Shah Alam.. Die pon sama tp die awal satu sem dr aku..

Nak di jadikan cerita, mase dpt UiTm 2 aku suka la sb dpt Uitm yg sama kat Shah Alam, cuma yg lain nyer kampus kami.. Aku kat kampus induk, die kat Puncak Perdana, tp x perla, kira dekat la ngn dier.. hehe.. Tp jrg la kami kuar together sb masing2 sibok n aku ngn die plak x suka nak berjalan naik kenderaan awam nih.. huhu.. demand plak kan??? ala, korang pon sama.. aku tau.. huhu.. PAstukan, bl aku dah 3sem kat induk, dgn x d sgka2, fakulti aku kene pindah tmpat.. Nak tau ktner??? Huhuhu.. Kat Puncak Perdana.. Tmpat si buah hati aku ler.. hehe.. Punyerla aku suka... yerla, dekat ngn dier kan.. huhu.. Pastu aku pon berpindah la kat sane smpaila aku tamat part 5 sb mase part 6 aku praktikal kat JBS n dok umah sewa.. Bl dah dekat 2, korang paham2 jerla, keje kita org berkepit la, lg2 ayah die dah belikan die kereta.. Fuh, mmg ligat la kami berdua.. Mkn mlm bersama.. Ala, bkn pe pon, untuk eratkan tali silaturrahim jer.. hehe..

Tp korang jgn ingat kami bercinta jer k, kami kan student, ada masa kami bersama tp ada masa kami masing2 bz ngn tugas masing2 sbgai student.. Kami ingat tujuan kami kat U ni, sb nak jd org berguna n kami nak parents kami bangga dengan kami bila kami keluar n dpt kerja yg bagus kelak.. kami x kan sekai2 lupakan jasa ibu bapa kami..

Erm, k la, pnt la nak type wlaupon bnyak lg story yg aku nak story. Huhuhu.. Nntila bl de masa aku smbung story lg k..

Kat bawah ni aku sertakan pic2 kami bersama, tp skit2 jerla eah.. Huhu.. korang jgn komen yg bkn2 plak k.. Huhu..




Saturday, March 6, 2010

~KaTa MuTiaRa IslAmi TeNtaNg CiNtA~

~ CiNtA~






Kata cinta, menurut Kamus Besar Bahasa Indonesia, merupakan wakil dari perasaan kasih, sayang, atau rindu yang sangat dalam. Namun dalam konteks atau kadar kalimat tertentu, ia bisa juga mewakili perasaan sedih.

Cinta adalah salah satu sumber kekuatan unik dalam diri manusia. Ia menjadi tenaga penggerak hati dan jiwa yang akan menghasilkan sikap, perbuatan dan perilaku. Cinta boleh diuraiakn seperti yang terdapat dalam sebait sajak dari filem terlaris di indonesia, Ketika Cinta Bertasbih:


Cinta adalah kekuatan yg mampu
mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi anggur
mengubah sedih jadi riang
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibah.


Namun demikian, cinta juga boleh menghasilkan perubahan yang sebaliknya: mengubah mawar menjadi duri, dan seterusnya.

Hal yang demikian terjadi kerana cinta bersemayam di dalam hati yang bersifat labil. Sepertisabda Rasulullah saw. hati itu bersifat terbolak-balik bagaikan bulu yang diterbangkan oleh angin yang berputar-putar. Sebagaimana amal-amal dan perilaku kita yang sentiasa bersumber dari niat dan motivasi di dalam hati, maka cinta akan hadir dengan dasar niat yang beraneka rupa. Ada cinta yang tulus, penuh kerelaan. Namun ada pula cinta yang penuh duri dan racun. Ada cinta yang merupakan buah keimanan dan ketaqwaan. Namun ada pula cinta yang berlandaskan nafsu hina.

Bagi seorang muslim dan beriman, cnta terbesar dan cinta hakiki ialah cinta kepada Allah. Bentuk cinta dapat kita wujudkan dalam berbagai rupa tanpa batas ruang dan waktu dan kepada siapa atau apa saja asalkan semuanya bersumber dari kecintaan kita kepada Allah dan kerana ingin menggapai redha-Nya.


“Tali iman yang paling kuat adalah cinta karena Allah dan benci karena Allah.” (HR. At Tirmidzi)


Kata-kata mutiara tentang cinta

Agar cinta tidak menjerumuskan kita ke dalam lubang kehinaan, ada baiknya kita mengambil hikmah dari sumber-sumber islam dan perkataan para ulama berikut ini.


Cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia, ia laksana setetes embun yang turun dari langit, bersih dan suci. Cuma tanahnyalah yang berlain-lainan menerimanya. Jika ia jatuh ke tanah yang tandus, tumbuhlah oleh kerana embun itu kedurjanaan, kedustaan, penipu, langkah serong dan lain-lain perkara yang tercela. Tetapi jika ia jatuh kepada tanah yang subur, di sana akan tumbuh kesuciaan hati, keikhlasan, setia budi pekerti yang tinggi dan lain-lain perangai yang terpuji.

Hamka

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri,tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat.

Hamka

Tanda cinta kepada Allah adalah banyak mengingat (menyebut) Nya, karena tidaklah engkau menyukai sesuatu kecuali engkau akan banyak mengingatnya

Ar Rabi’ bin Anas (Jami’ al ulum wal Hikam, Ibnu Rajab)


Aku tertawa (heran) kepada orang yang mengejar-ngejar (cinta) dunia padahal kematian terus mengincarnya, dan kepada orang yang melalaikan kematian padahal maut tak pernah lalai terhadapnya, dan kepada orang yang tertawa lebar sepenuh mulutnya padahal tidak tahu apakah Tuhannya ridha atau murka terhadapnya.

Salman al Farisi (Az Zuhd, Imam Ahmad)


Sesungguhnya apabila badan sakit maka makan dan minum sulit untuk tertelan, istirahat dan tidur juga tidak nyaman. Demikian pula hati apabila telah terbelenggu dengan cinta dunia maka nasehat susah untuk memasukinya.

Malik bin Dinar (Hilyatul Auliyaa’)


Cintailah kekasihmu sekedarnya saja, siapa tahu nanti akan jadi musuhmu. Dan bencilah musuhmu sekedarnya saja, siapa tahu nanti akan jadi kekasihmu.

Ali bin Abi Thalib


Engkau berbuat durhaka kepada Allah, padahal engkau mengaku cinta kepada-Nya? Sungguh aneh keadaan seperti ini. Andai kecintaanmu itu tulus, tentu engkau akan taat kepada-Nya. Karena sesungguhnya, orang yang mencintai itu tentu selalu taat kepada yang ia cintai.

A’idh Al-Qorni





~AkUe~






Nie Pic Akue BraNgaN DaLaM KeTe.. huhu












~YuyuN~










Ni PlaK MasE Nak G BesDay ParTy BabY meMbeR akUe







~IeZa~





widgets

Swinging Love Hearts Maker

Thursday, March 4, 2010

~MiSs iEza's Life~



Hari ni 7.3.2010.. Aku baru ada mase nak story.. hehe.. Firstly aku nak story pasal family member aku ler... Family aku dikenali sebagai Kenyalang Mas kat Kg aku.. Nak tau sebab ape?? Sebab nama rumah aku KeNyAlaNg MaS.. Pastu emak akue ni asalnyer org Sarawak.. Abah aku plak Orang Johor.. Ok, Aku ada 4 orang adik beradik.. Aku de sorang kakak n sorang adik lelaki n sorang adik perempuan.. Ok, aku story lg k..

Ini, emak n abah aku yg aku sayang sangat2..
















Mrs Masni Binti Rassidi & Mr Yunos Bin Auda


Ok, ni aku nak kenalkan plak adik beradik aku...
Ni kakak aku :: Masyunida Binti Yunos



Ni plak adik lelaki aku..
:: Mohd Nor Ridzuan bin Yunos.




Ni plak adik perempuan aku and dierla adik bongsu aku.. hehehe..
:: Masyunira Binti Yunos.


Okeh.. Cukup la semua adik bradik aku.. Hah?? ape?? pic ak xder?? ala, korang kan dah tau dah aku camner.. aku anak yg ke dua.. nama aku pon korang tau kan?? so x yah la aku nak story lg.. hehe.. By de way, aku sekarang dah de abg ipar.. and sekarang akak aku pon dh nak terima cahaya mata.. doakan mereka k... So, biar aku knl kan pd korang abg ipar aku k..


Ni la abg ipar aku :: Mohd Saharuddin Mohd Nor..


Abg ipar aku ni cheif inspektor.. akak aku plak inspektor.. sama2 polis.. kawin dulu pon bawah pedang.. jeles tau aku.. huhu..

ni pic mase die org kawin.. aku bg tgk satu jer la k.. huhu..



Ok, ni plak Nenek aku.. hehe.. Family kami lah yg mnjaga nenek.. tp pic ni agak keterlaluan skit sb aku mmperagakan nenek aku begini.. hahaha.. kesian nenek dpt cucu camnih.. hahah.

:: Hjh Amanah Haji Halim..



Ok.. cukuplah sampai di sini... 2 jerla yg aku leh story... Hmm.. tp knp aku rasa mcm ade missing sorang ea?? Hmmm... knp yer????

Ahahahha.. patotler... ade lg sorang.. sape?? bf aku.. hehe.. aku nak knlkan gak ler dier sb aku rasa die pon akn jd salah sorang dr family aku nnti.. hopefully... InsyaAllah.. Doakan kami yer..

Ni lah kekasih hati aku sekarang.. aku syg dier.. hehe.. lama dah kami bersama.. yg 2 nnti lah aku cita k.. dlm episog aku dan die.. hehe..


:: Mohd Izwan Abd Halim


Eheheh.. k la, ni jer yg dpt aku sory... Tata..





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...