...SeLaMaT DaTaNg Ke BlOg MisS IeZa... bLoG iNi HaNyaLaH nUKiLaN bIaSa... MaNa Yg BaIk HaRaP dIjAdIkAn TauLaDan & Yg BuRuK dIjaDiKaN SeMpAdAn...

Followers

Friday, May 21, 2010

~Ada hadis rupanya psl sanggul tinggi tu...~

Tadi sedang aku bermuka buku, aku terjumpa satu link ni yg cakap tentang sanggul tinggi.. So, aku nak kongsilah dengan korang semua apa yg aku baca nih okeh.. Aku copy n paste kat cni ok.. Moga dapat disebarkan.. ;)

contoh..

By :: Haslinda Binti A Karim

It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.


Thursday, May 20, 2010

~Tips utk berkenalan rapat or nak usha2 seseorang~ hehe



Tips ini aku rasa khusus untuk lelaki je kot sebab mesti la lelaki yang nak tackle perempuan kan? Takkan la perempuan nak tackle lelaki kan… Tetapi, ade je perempuan yang nak tackle lelaki. Huhuhu.. Xkisahla.. Mana2 pon boleh.. ;)

So, di sini, aku ingin berkongsi dengan para jejaka sekalian bagaimana caranya untuk kita mendekati dengan sesorang gadis yang kita ingin berkenalan. Atau dalam kata yang lain, nak ber’couple. Kalau korang ada tips yang lain, boleh la berkongsi sama dekat ruangan komen tu. Sama-sama kita tolong antara satu sama lain. ;)

Jangan Terburu-buru…


Jgn terburu-buru okeh.. larian 100m tuh..xbagus-xbagus.. hehe

Kebanyakan yang aku jumpa, ramai yang terburu-buru bila dia dah syok pada seseorang perempuan. Kalau boleh, masa tu la dia nak no phone, masa tu la dia nak mesej-mesej, masa tu la dia nak tanya macam-macam.

Rileks… Bertenang… Jangan kelam-kabut. Kita mesti cool… Kalau nak mintak no phone pun ada cara dia. Jangan main terjah terus. Perkenalkan diri dulu dan bagitau niat kita nak berkenalan.

Kalau dia sombong atau tak nak layan tu, maksudnya, dia sudah berpunya atau dia ada masalah lain yang dia tidak dapat nak terima kita.

Be Gentleman…

owh, si gentleman.. hooho

Be gentleman… Tunjukkan siapa diri kita. Kita lelaki, dan dia perempuan. Sudah pasti kita lagi kuat dari mereka. Sekiranya kita tengok dia perlukan bantuan, berikanlah pertolongan. Offerkan diri kita untuk tolong dia. Takkan nak tunggu si dia yang panggil kot. Tu ngada-ngada namanya…!

Usik-usik la sikit…

Kadang-kadang kita perlu menggatai sikit… Puji la pasal tudung baru dia ke, kasut baru dia ke, make-up dia ke… Puji je apa-apa yang patut. Saja nak mengusik dia. Biar dia tersenyum malu gitu…

Kalau takde idea nak usik dia, cuba ceritakan something yang kelakar atau kisah kehidupan awak. Mesti dia tertarik untuk ambil tahu. Lagi-lagi kalau tambah adengan yang suspen siap ada ‘to be continued’ macam tu. Confirm dia akan tertanya-tanya dan suruh kita cerita lagi.

Mulut kena manis…

mulut seksi 2.. ;p


lelaki kantoi dekat sini. Mereka tak tahu nak cerita pasal apa bila bertemu dengan perempuan. Bila terserempak je, mula la lidah kelu, otak jammed. Semuanya tak jalan.

Dekat sini kita kena pandai mencari idea untuk mulakan perbualan. Takkan nak dua-dua senyap membisu je. Dia pun akan berasa bosan nanti. Jadi, kita kena kreatif dalam berbicara. Lihat sekeliling dan ceritakan apa yang berlaku pada ketika itu.

Kalau masa tu korang dekat taman permainan, cakap la, “E…pandainya kontraktor ni buat buaian kan? Siap kaler biru lagi. Mesti masa kecik-kecik dia suka main buaian kan? Awak masa kecik-kecik suka main buaian tak?” Walaupun ianya tidak seberapa menarik, tetapi atleast dari situ kita akan mewujudkan daya untuk berbual.

Biar dia rindu…

Ha…ni tips yang menarik. Biar dia rindu pada kita. Bagaimana nak buat tu? Semasa korang asyik berSMS, cuba ambil satu masa atau satu hari tu, korang tak SMS dia langsung. Cuba lihat reaksi dia.

Adakah si dia akan SMS korang atau dia pun senyap je. Kalau dia SMS, maksudnya, bagus la tu. Mesti dia tengah sunyi dan rindu pada korang. Tetapi…kalau dia pun tak SMS, bahaya gak la. Maksudnya, kita hanyalah seorang insan yang biasa di hati dia lagi. Kena banyakkan usaha lagi.

Jadi…begitulah serba sedikit tips yang aku dapat kongsikan untuk kali ini. Kepada kepada jejaka-jejaka kat luar sana yang ada tips yang lagi bagus lagi, sila la berkongsi dengan kitorang semua. Boleh kita bantu rakan-rakan kita yang nak approch girl nanti. :D

~Rahsia Tahi Lalat~



Tahi + Lalat = Tahi lalat.. huhu

Pada pendapat orang-orang tua, setiap yang ada pada diri kita mempunyai rahsia & maksud yang tertentu, contohnya tahi lalat. Sejauh mana kebenarannya "hanya tuhan yang tahu" Huhuhuhu.. So, jom sama-sama kita hiburkan hati ini dengan mengetahui rahsia tahi lalat ni.. Semua org ada tahi lalat kan? ada ker yg xde?? ntah ea??? xperla, jom tgk sama2.. ;)

mcm tahi lalat maklong aku plak.. huhu


Tanda

Firasat Tahi Lalat

Bibir atas kanan

Banyak rezeki, pandai

Bibir atas kiri

Ramai kawan, baik hati

Bibir bawah kanan

Disegani orang, ramai yang suka

Bibir bawah kiri

Pandai bicara, tak mudah kalah

Leher kanan

Cerdas, jujur, berani menderita

Leher kiri

Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan

Leher di tengah

Tercapai cita-cita

Biji mata kanan

Suka serong dan pembohong

Biji mata kiri

Pembohong tetapi baik hati

Hujung mata kanan

Baik hati, sopan santun, cerdas

Hujung mata kiri

Baik budi, murah rezeki

Punggung kanan

Agak mengalami kesulitan

Punggung kiri

Malas dan suka duduk

Betis kanan

Suka berhibur, boros

Betis kiri

Rajin, tidak suka menganggur

Lutut kanan

Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha

Lutut kiri

Kurang kuat berusaha

Kepala sebelah kanan

Terkabul cita-cita

Kepala sebelah kiri

Sering menemui kesusahan

Kepala sebelah belakang

Jujur, sabar dan tekun

Kening kanan

Cerdas dan cekap

Kening kiri

Cerdas dan sopan santun

Tengah kening

Keras hati dan berani segala hal

Hujung mulut kanan

Kecil rezeki, tak mudah kalah

Hujung mulut kiri

Suka berpoya-poya

Ketiak kanan

Dapat menyimpan rahsia

Ketiak kiri

Jujur, banyak yang cinta

Pergelangan kaki kanan

Suka keluar rumah

Pergelangan kaki kiri

Kehendak kuat

Batang hidung

Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya

Pada hidung

Banyak rezeki

Dagu bawah kanan

Jujur dan baik hati

Dagu bawah kiri

Bijaksana, dan berbudi luhur

Kemaluan kanan atau kiri

Baik, suka senggama

Di kepala kemaluan (lelaki)

Bakal beristeri dua

Tumit kanan

Jujur dan banyak kawan

Tumit kiri

Baik budi

Alis kanan

Suka menolong dan baik hati

Alis kiri

Ramai yang suka

Pangkal peha kanan

Kemahuan kuat

Pangkal peha kiri

Suka kerja apa pun

Telapak kaki kanan

Tak mudah mengeluh

Jari kaki kanan

Suka menolong

Jari kaki kiri

Berbudi, suka berbuat baik

Bahu kanan

Cermat dalam membuat keputusan, banyak tanggungan

Bahu kiri

Suka kerja keras, banyak tanggungjawab

Buah dada kanan

Baik hati, pendiam, simpan rahsia

Buah dada kiri

Ramai kawan, setia pada pasangan

Lengan kanan

Setia dan taat pada atasan

Lengan kiri

Menepati janji dan rajin

Pipi kanan

Ramai teman

Tengah-tengah pipi kanan

Ramai yang suka

Tengah-tengah pipi kri

Ramai teman

Ubun-ubun

Kurang jujur

Pusat

Cerdas, tangkas, tekun

Pusat bahagian kanan

Sejahtera dalam hidup

Pusat bahagian kiri

Beroleh kemuliaan

Pinggang kanan

Sayang pada pasangan hidup

Pinggang kiri

Disayang pasangan hidup

Dada kanan

Dapat mengatasi masalah

Dada kiri

Berani, jujur dan sabar

Telapak kaki kanan

Tidak mudah mengeluh

Telapak kaki kiri

Baik budi pekertinya

Siku tangan kanan

Kuat ingin memiliki kejayaan

Siku tangan kiri

Baik hati, suka menolong

Jari tangan kanan

Serba beroleh keuntungan

Jari tangan kiri

Serba baik bekerja

Jari telapak tangan kanan

Banyak rezeki tetapi boros

Jari telapak tangan kiri

Banyak rezeki dan cermat

Pergelangan tangan kanan

Boros, suka bersukaria

Pergelangan tangan kiri

Dapat berpangkat

Perut bawah kanan

Banyak rezeki, suka memberi maaf

Perut bawah kiri

Baik hati, tenang hidupnya

Sudut mata kanan dalam

Disayang suami atau isteri

Sudut mata kiri dalam

Tidak mudah dilupakan pasangan

Sudut mata kanan luar

Baik budi, ramai yang cinta

Pelipis kiri

Murah rezeki, dapat jadi kaya

Pelipis kanan

Serba berhasil dalam usaha

Kelopak mata kanan atas

Baik hati, ramah, berjaya

Kelopak mata kiri atas

Baik budi, ramai yang suka

Kelopak mata kanan bawah

Agak malas

Kelopak mata kiri bawah

Agak bodoh, kurang bijaksana


Selekeh tol.. ahahah.. sah2 x cuci lps membuang nih.. haha


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...