...SeLaMaT DaTaNg Ke BlOg MisS IeZa... bLoG iNi HaNyaLaH nUKiLaN bIaSa... MaNa Yg BaIk HaRaP dIjAdIkAn TauLaDan & Yg BuRuK dIjaDiKaN SeMpAdAn...

Followers

Wednesday, June 9, 2010

~Diari aku 1-10 jun~

Assalamualaikum. Salam satu Malaysia.. ;)

Lama dah rasanya x update blog.. Bukan apa, aku ni sekarang dah malas la nak menaip ni.. Dah tu, masa pon x mengizinkan aku nak bermanja lama-lama kat depan komputer.. Memangah aku ni belum kerja lagi, tapi janganlah ingat aku ni xder kerja langsung yang nak dibuat kat rumah tu.. Macam-macam aku buat okeh.. Bangun pagi2 lepas solat subuh, if aku ni rajin aku akan terus masak nasi.. senag, nanti tgh hari tinggal masak lauk jer, tp if aku ni malas, aku akan tido semula.. huhuhu..

Aku akn bangun semula dalam pukul 11 pagi. Pagi lagi lah tu.. Belum Tengah hari lagi okeh. hahaha. Lepas jer bangun, aku akan mandikan nenek aku.. Lepas mandikan dier, aku g wat air kopi o kegemaran nenek aku.. Then, aku akn bg die minum kopi ngn biskut.. Agak2 dier dah lapar sangat, aku terus masakkan lauk untuk die mkn nasi.. Lepas siap aku uruskan nenek aku, baruah aku mengemas rumah.. Hehehe... Aku akan sapu sampah, mop lantai n kemas ape2 yang patot... Penat wo,kalo umah kecik xperla.. Lepas siap semua sekali, barulah aku mandi.. hehe.. Sblm mandi, g cuci baju plak.. Pastu jemur.. Pas siap semua barulah aku akan makan.. n lepas makan baru aku akan merehatkan badan aku nih.. heheh.. itu lah rutin aku seharian...

Tapi bkn takat tu jer rutin aku, kalo nenek aku wat hal, nak membuang air ke ape ke, aku lah yg kene uruskan.. Penat wOo... Sakit2 pinggang aku nih.. Lepas ni plak aku nak kene jaga anak kakaka aku... Hehe Aku ni dah macam bibik dah kat umah aku. Tapi xperla, aku suka wat semua kerja tu. Aku rasa aku dapat ringankan beban kedua orang tua ku.. Bila lagi nak balas jasa mereka kan.. Nak harapkan pakcik makcik aku jaga nenek aku, jangan haraplah.. Semua x sanggup nak jaga. Aku kadang2 geram gak ngn die orang tu.. Tapi xper, hidup x selalunya di atas. Akan dapat balasan gak nanti.. Harap2 anak cucu korang x kan nak jaga korang nanti time korang dah tua x berdaya. (aku jadi emo n jahat skit ni sebab aku geram ngan perangai die orang).. Kalau nak duit baru lah terhegeh2 datang umah aku nak pinjam kat mak abah aku n nenek aku... Kalau x, jagan haraplah nak tanya khabar nenek aku tu.. Ape punya anaklah.. Aku respek kat Abah Emak aku sebab die orang sanggup jaga nenek aku walaupon nenek aku tu dulu x merestui sangat emak aku jadi isteri abah aku. Sekarang, tengoklah.. Anak menantu yang die x suka dululah yang jaga die.. Bukan anak menantu yang die sayang dan tatang bagai minyak yang penuh tu yang jaga die..

6.6.2010.... 2.01a.m.. Ahad

Hari dan tarikh itu merupakan hari yang paling bermakna buat keluargaku.. Pada tarikh itu, baby yang sangat comel telah lahir untuk mewarnai hidup kakak, abang, abah, emak dan seluruh ahli keluargaku.. Kami semua sangat2 lah happy.. Yerla, ni la first cucu emak dan abah dan anak first kakak dan abang iparku.. Happy memanglah sangat2 happy, tapi sebelum kita nak daat happy tu, mesti kita akan susah2 dulu kan? bak kata pepatah'"bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian"... Masa akak aku nak dapat baby ni macam2 yang die lalui... mavam2 masalah masa die pragnant.. kesian sangat aku tengok die. Dah tu, masa dah nak bersain tu pon ada masalah lagi.. Kesian sangat2 kat dier... Ingatkan lepas bersalin dah xde masalah lagi, rupanya ada lagi. Baby akak aku x beraa sihat plak.. kene sakit "kuning". Kesian sangat2 kat baby tu.. Merengek jer... Aku pon sedih tgk die.. Baby comel yang sangat kecil, sakit... X sampai hati tgk dier macamtu... Nangis jer... Duk dam lampu biru tu bkn die nak.. mesti die nangis.. Tp kalau x letak dalam tu, sampai bila dier nak sihat..

Sudah tu plak, kakak aku kenelah dukung her princess selalu.. Barulah baby die x nangis.. Hari keempat duk hospital, harini 10.06.2010 akak aku di suruh balik oleh doktor, tp anak die kene tinggal kat hospital. Mana lah akak aku nak.. Nanti baby dier tinggal sorang2.. Dahla die baru dapat baby, kene berpisah plak ngn babuy dier.. Sapanak bg susu badan nanti? xkan nak su akak aku berulang alik kat hospital? akak aku pon belum sihat sangat. Baru jer 4 hari bersalin.. Hmm.. macam2.. Harap2 la baby dier sihat dalam masa yang terdekat ni.. aku x sanggup tengok die macamtu...

10.06.2010...

Hari ini aku dapat kerja baru.. yeah!! korang nak tau ape?? ahahahhaa.. aku akan jadi babysitter akak aku.. ahahahahhaa... x kisahlah korang nak kata apa pon. Ni kerja baik, kerja mulia.. aku on leh la belajar2 jadi ibu yang baik. Jaga org tua aku boleh, jaga baby pon aku boleh.. So, ada x ciri2 jadi perempuan melayu terakhir ni? hahhaaa.. kerja bila2 boleh kerja tp kerja yang macam ni bkn semua org leh wat.. ala, x yah risau pasa gaji.. au kerja mcm ni pon aku dapat gaji.. bkn sikit, bnyak tu.. jaga nenek aku, tiap2 bulan aku dapat gaji mak abah aku bagi.. Dah tu aku dapat kereta lagi sapa x suka kn?? huhu.. Jaga baby ni pon of coz la aku dapat gaji gak akak aku bagi.. yeah!! hahahha..

Ape2 pon, stakt ini, itulah perkembangan terkini aku.. Ape2 cerita, nanti aku roger lagi kat sini okeh.. hehhehe.. Tata titi tutu. Salam satu malaysia!!! Peace!!!


2 comments:

Amirah Ahmad said...

Betul tu za... Bila lagi nak balas jasa org tua...
Nenek aku pun br pulih...
Sama la keadaannya dgn mak aku..
Ada makcik yang duduk sekangkang kera je dengan rumah nenek, tp tak dapat nk tlg tengok2 kan nenek ak... sian dia... anak2 yang jauh ni la yang kena p tgk2...

FIRAHAN-NURNAZRI said...

pasal nenek tu memang serupa dengan fyra.
cuma nenek fyra dah tak boleh makan.
semua bergantung pada susu cair.
tak boleh bagi pada mulut tapi melalui tiub kat perut.
apa apa pun yang penting kita ikhlas jaga kan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...