...SeLaMaT DaTaNg Ke BlOg MisS IeZa... bLoG iNi HaNyaLaH nUKiLaN bIaSa... MaNa Yg BaIk HaRaP dIjAdIkAn TauLaDan & Yg BuRuK dIjaDiKaN SeMpAdAn...

Followers

Tuesday, January 11, 2011

~ Awas bagi lelaki !! Elakkan 6 golongan ini~


Assalamualaikum dan salam ukhwah.. Ok, harini aku nak kongsi satu info yang sangat berguna bagi kaum Adam terutamanya dan bagi kaum hawa juga. Bagi kaum adam yang sedang mencri pasangan tu, silalah baca entry ni terlebih dahulu yer, sebagai panduan J. Manakala, bagi kaum Hawa yang rasa nak dirinya menjadi pilihan kaum adam pula, eloklah elakkan daripada tergolong dalam 6 golongan ini... J... Ok, selamat membaca dan selamat beramal.. hehehhhhe :p


Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, ; jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".


1.
Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2.
Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3.
Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4.
Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang suah botak.

5.
Wanita Basaqah : ada 2 makna:

Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk sumainya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6.
Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

---Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.

Semoga kita dijauhi daripada golongan wanita sebegini... Amin

Salam Ukhwah..~


P/s : Bagi kaum hawa, janganlah kita menjadi seperti 6 golongan wanita ini, dan bagi kaum adam, jauhilah 6 golongan wanita seperti ini... J


Wednesday, January 5, 2011

~Rahsia Menilai Lelaki Melalui Pergerakannya~

Rahsia Menilai Lelaki Melalui Pergerakannya



Tidak sukar untuk mengenali lelaki. Jika kita tahu menilai pergerakannya kita pasti akan tahu diri lelaki itu. Pada lelaki tingkah lakunya lebih memberi makna daripada kata-katanya terutama apabila dia sedang berbual dengan wanita. J so, mari kita lihat apa yang ada k....

Mengganggukkan kepala

Apabila anda berbual dengan seorang lelaki dan dia menggangguk-anggukkan kepalanya itu membuktikan yang lelaki itu seorang yang mengambil berat dan sentiasa ingat mengenai diri anda. Dia juga sentiasa membantu bila diperlukan pertolongan.

Mendekatkan badan
Apabila seorang lelaki mendekatkan badannya kepada diri anda bila berbual dengannya, dia adalah lelaki yang menarik dan mampu menarik ramai orang lain tetapi kadang-kadang bersikap keterlaluan.

Merenung

Lelaki ini jenis peminta kerana dia mahu mengetahui apa yang anda boleh tawarkan kepadanya sama ada dalam pekerjaan, persahabatan atau cinta.

Menggerakkan tangan dan badan

Lelaki ini memberangsangkan, bertanggung jawab dan mempunyai rasa cinta yang mendalam. Lelaki ini beranggapan kata-kata tidak cukup untuk membuktikan kesucian cinta, oleh itu pergerakan adalah sebagai bukti untuk menunjukkan kesungguhan. Dia juga seorang yang sensitif dan baik hati.

Suka berdiri
Apabila bercakap, anda duduk dan dia berdiri. Lelaki jenis ini melambangkan yang jiwanya suka menguasai dan mengongkong. Dia suka mempengaruhi orang lain untuk kepentingan dirinya dan dia juga pantang mengalah.

Memandang mata
Ini dalah sifat lelaki yang yakin dan berterus terang. Dia juga sentiasa memberi perhatian, berusaha menjaga hati semua orang, tidak kira bagaimana rapatnya hubungannya dengan orang tersebut.

Sensitif pada jarak
Bila bercakap dengan orang lain, lelaki ini duduk atau berdiri pada jarak tertentu bergantung kepada sejauhmana kemesraannya dengan orang itu. Dia jenis lelaki yang tahu apa yang insan lain tidak suka.

Meniru gerak
Lelaki ini terpengaruh dengan rasa dan tingkah laku orang lain yang suka mempengaruhinya. Dia mudah di bawa berbincang dan suka menurut asalkan ia tidak menimbulkan masalah.

Cara-cara mengenal tingkah laku di atas adalah di antara cara untuk mengenal lelaki dan sekurang-kurangnya wanita boleh bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan. HIhihihi... sekadar suka-suka... kalau betul pon, hanyalah kebetulan... J

Tuesday, January 4, 2011

HelLo!!! I'm BaCk!!!!!


Kat airport Senai


Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua...

Lama sangat dah rasanya aku x update blog aku ni.. Dah bersawang dah.. Ish.... Geli lak tgk sawang banyak2 ni... heheh.. susah nak bersihkan semua sawang2 ni.. Hihihihi....

Lately ni agak bz... memang ada keinginan nak update blog aku ni, tapi asyik bertangguh jer.. Yerla, kata orang, KERJA BERTANGGUH X KAN MENJADI... So, itulah yang berlaku pada aku.. Hihihi....

Sebenarnya banyak sangat story yang aku nak kongsikan kat korang.. Tapi masa x mengizinkan... Selama aku senyap ni macam2 berlaku kat aku... Aku bercuti sakan ngan family aku, aku demam teruk, aku dalam dilema and macam2 la...

Masa cuti2 Malaysia tu aku bercuti di Sarawak, kampung halaman aku and ke Pulau Langkawi.. Banyak sangat kenangan2 manis sepanjang bercuti tu.. Yerla, kami bercuti satu family.. Seronok sangat.. kalaulah masa boleh diputarkan kembali.. Hurrrmmmm...

Dalam aku bercuti tu lah aku kene demam teruk.. penat sangat berjalan kot.. lagipon aku ni bukannya sihat sangat.. x leh penat2.. mulalah aku sakit2 badan.. ish... kesian mak abah aku dapat anak macam aku ni.. tapi ni semua bukan kehendak aku.. Ni kan takdir.. Aku kene redha dengan ujianNya... InsyaAllah.... Alahai, sedih la plak.. Hihihihi...

Yuyun!! stop berDRAMA okeh!!! hihihihihi...

Ok la, tutup cerita pasal demam tu... Sekarang aku nak cerita pasal aku dalam dilema plak... Hurmm.... sebenarnya sekarang aku dah sambung study aku dalam master education kat UKM, Bangi.. MASTER, memang cita2 dan impian aku dari dulu lagi.. Tapi, entah kenapa hati aku sebenarnya berat sangat nak sambung master bila hari mendaftar makin dekat.. Aku x tau kenapa aku berperasaan macam tu... Sedangkan itulah impian aku... Hurmmm.. Aku DILEMA... Sama ada nak kerja ataupun nak sambung study.. Bukan apa, aku tiba berfikir, kalau aku study mesti pakai duit yang banyak... Kalau aku study, kesian mak abah aku nak tanggung aku lagi.. Dari kecik sampai besar mereka tanggung aku.. So, bila pulak masa aku nak balas jasa die orang kan??????

Tapi, bila aku cakap aku x nak sambung study, abah aku macam x suka jer.. nampak air muka die berubah.. serba salah plak aku bila dia macam tu.. Memanglah mak abah aku kata x kisah.. Tapi, aku sebagai anak tau perubahan air muka die.. Mak aku plak sama lah.. Cuma dia x dela memaksa aku sambung study lagi.. Aku cakap kat mak aku yang aku nak kerja, x nak susahkan dia lagi tanggung aku.. So, aku bolehlah cari duit sendiri... So, lama2 dia faham.. Dia x kisah pon aku nak kerja.... Dia support aku. Tapi abah????????? errrmmm.....

Lepas tu plak aku dapat tawaran sebagai seorang guru sekolah agama untuk mengajar subjek bahasa melayu.. Aku suka sangat!!! pulak tu bukan aku jer dapat, adik ipar kakak aku pon dapat, best friend aku pon sama.. Suka lah kami ni sebab dapat sama2 kerja.. Lepas tu aku terima tawaran tu.. x fikir panjang dah.. nak kerja gak, walaupon abah x bagi.. Hihihihi.. degil punya pasal kan... Lepas tu, sebelum jadi cikgu kat skolah tu, kami kena g kursus tau.. 4 hari.. kat kem PLKN Melaka.. Yuran bayaran dalam RM160 la.. Aku pon bayar.. Tapi tu pon pakai duit mak aku la.. hihihihi.. die yg support....

Maka, hari kursus pon sampai.. Kami bertiga (aku, fyda ngn yani) pergilah pejabat pengurusan skolah tu.. Mula2 berkobar2 ni nak g kursus.. HIhihi.. Lepas tu, bila je pengasas skolah tu mula beri ceraah, mula membebel, rasa boring plak dengar.. dah tu rasa x sedap ati pon ada.. hahhahha.. mana x nyer, kami kene transfer kerja kat KAJANG!!!! Sedangkan sepatutnya kami bekerja di MELAKA.. Tapi tiba2 kene transfer.. Pulak tu, yang lagi kelakar sampai nak tercabut gigi aku gelak, KAMI BERTIGA diberi jawatan sebagai GURU BESAR, GURU PENOLONG KANAN dan GURU KOKO.. Gila ke apa??????!!!!!!!! Ahhahhaah... Skolah kat Kajang tu cawangan baru bagi skolah kat Melaka ni.. So, kami ni diberikan tugas yang sangat mencabar.. Dalam otak kami plak masing2 bercakap, "MAIN PONDOK2 KE APA NI???? Ahahhahahhha...

Sudahnya, masa makan tengah hari tu kami berfikir... Fikir punya fikir, masing2 x sanggup nak pikul tanggungjawab tu.. Hihihi.. Bukan apa, kami kan budak baru nelajar, kalau ada paa2 masalah nanti, naya kami.. Hihih.. Pulak tu, kami bertiga ni dahla SENGAL dan POYO.. Hahhaa.. Jadi plak orang2 besar kat SEKOLAH AGAMA.. Oh no!!!! Rosak AKHLAK anak2 murid kami nanti.. HAhahhahahahhahahhaa.. So, akhirnya keputusan sepakat telah di ambil.. Kami RESIGN hari tu gak.. HAhahhaha.. Duit melepas RM160 macam tu jer.. hihihihi... kesian mak aku... hehhehhe...

Apa kata mak aku????? Mak aku x marah pon.. die x kata apa2.. ABAH???? ha, abah cakap apa tau bila aku kata aku quit kerja tu?? Dia kata BAGUSSS... Hahhaha.. Tu apa yang abah aku kata.. hahhahahahhah.. Nampak sangat die nak aku sambung master kan.... Hurrrmmmm.....

So, keputusannya????? Aku sambung gak study aku walaupon hati aku berat nak kerja.. Hihihi.. Xperla, untuk masa depan aku gak kan.... InsyaAllah lepas ni aku akan balas jasa emak aku especially dan abah aku.. Amin.....

errmmm.... ok la, nanti aku update lagi k.. sakit pinggang dah ni.. hihihi.. Nite u ols.... Salam... :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...